donderdag 26 juli 2007

breed werkveld

presentatie rotary

Voor de Rotary Geldermalsem/Tiel hield ik een lezing over wat corporaties zoal doen.
Bijvoorbeeld op het gebied van leefbaarheod, wijk- en buurtbeheer, maatschappelijk vastgoed (kinderdagverblijven, MFA's etc), woonlasten, energiebesparing, zorg- en welzijn, huisvesting van bijzondere doelgroepen etc.
Het leidde tot verrassende discussies. En verrassend voor mij de conclusie van de aanwezigen dat men neit had verwacht dat er zo'n breed werkveld was.

maandag 9 juli 2007

dementie

De provincie Utrecht heeft een berekening gemaakt van de toename van dementie. In Veenendaal alleen al zouden er tot 2015 meer dan 100 geschikte woonplekken tekort zijn voor dementerenden. Ik denk dat het van belang is dat er in alle wijken plaatsen zijn om dementerenden te huisvesten met voldoende (24-uurs) zorg. Dit geeft partners van dementeredenden de mogelijkheid om dichtbij hun woning een plek te vinden waar hun relatie verzorgd kan verblijven.

7/7/7; meer mileu

Op 7 contingenten was er aandacht voor het milieu.
Patrimonium in Veenendaal besteedt daaraan ook aanedacht.
Er is een boekje gemaakt met tips over hoe je met behoud van kwaliteit van het leven duurzamer kan wonen. Alle huurders van Patrimonium kunnen het boekje gratis ophalen op het kantoor (Boompjesgoed 21; of bestellen; info@patrimonium-veenendaal.nl).

zaterdag 7 juli 2007

woonruimteverdeling veranderd

Op 6 juli werd het nieuwe systeem van woonruimteverdeling in Cinemec-Ede gepresenteerd. De logo's van 8 corporaties werden één voor één op het scherm vertoond. Daarna verdwenen die in het oneidige niets. Ze werden vervangen door het nieuwe logo van huiswaarts. Ook in de huis-aan-huis-kranten zijn de logo's van de afzonderlijke corporaties niet meer terug te vinden. Net of er nog maar één woningverhuurder is. In Ede, Wageningen en Rhenen ging het per gemeente altijd om één enkele woningcorporatie die als ware het drie monopolisten per gemeente, de woningen aanbood. In Veenendaal had je in ieder geval keus uit drie verhuurders. Is er in de werv nu sprake van één monopolistisch aanbod? Via veel regels die alle verhuurders moeten hanteren lijkt dat wel zo. Patrimonium is echter voor vrije keus aan huurders. Ze probeert de variëteit te handhaven en zo min mogelijk als één blok op te treden. Huurders moeten zo veel mogelijk vrije keuze hebben.

donderdag 5 juli 2007

moeten huurders gaan betalen aan de staatsschuld?

Op dit moment zijn er weer hete hoofden in de Volkshuisvesting. Waarom? De regering wil van elke huurwoning vier jaar lang 25 euro per maand hebben. In totaal voor heel Nederland drie miljard euro. Waarom? Ja dat is eigenlijk niet duidelijk. De reden is dat men denkt dat er geld valt te halen. Maar heeft onze regering de meerjarencijfers van Patrimonium dan niet gelezen; die moet al meer lenen en de reserves slinken als sneeuw voor de zon. Hoe dat komt; omdat er veel nieuwgebouwd moet worden en omdat de naoorlogse woningvoorraad aan een ingrijpende opknapbeurt toe is. Als Patrimonium inderdaad elk jaar twee miljoen aan de regering moet betalen komen die zaken natuurlijk op de tocht te staan.

casa vita

Klaassen Bouw heeft het concept Casa Vita ontwikkeld. Kleine, goedkope woningen, in systeem bouw, voor jongeren die een paar jaar willen huren als ze uit huis gaan.
Op dit moment onderzoek ik met een aantal anderen of we acht appartementen in Veenendaal op basis van dit concept kunnen realiseren. Er is een ontwerp gemaakt door ERS. architecten bna. De bouwtijd kan kort zijn.

wat heeft Heertje in Veenendaal te zoeken

Professor Heertje, die evenals ik econoom is, heeft zich uitgesproken over wat er op de locatie bij Van Ginkel zou moeten gaan gebeuren. Hij weet het heel goed, er moet een park komen. Hij zal het wel weten, want hij is professor en ik (gelukkig) niet. Maar ik denk dat hij het dit keer NIET bij het rechte eind heeft.
Op de hoek van de Castor en de Kleine Beer heeft Van Ginkel al jaren zijn bedrijf en tuincentrum. Ik vind dat deze locatie beter geschikt is voor woningbouw. Indien Van Ginkel daar vertrekt zou het namelijk zeer onwenselijk zijn als daar opnieuw een bedrijf of perifere detailhandel zou komen. En dat gaat natuurlijk gebeuren als er geen bestemmingswijziging komt naar woningbouw. Ik denk niet dat Veenendaal en de bewoners in de buurt daarop zitten te wachten. De discussie gaat dan over het naastligegnde perkeerterreintje. Natuurlijk zou het mooier zijn als dat bij het park wordt gevoegd, dan wordt het park groter. Maar dat terreintje is nooit onderdeel van het park geweest. Het is altijd onderdeel geweest van het bedrijf en van de detailhandel. Dus willen we hier die parkeerfunctie houden of de stad verbeteren. Ik heb het plan gezien voor woningbouw. Er komt dan meer groen rond het wonen terug dan dat er nu is. En dat groen sluit aan op het park en is openbaar toegankelijk. Net als bij het Stadspark (op het moment dat de verlengde Raadhuisstraat klaar was) zal je zien dat het Dragonder-park door de bedrijfsverplaatsing en de woningbouw veel beter tot zijn recht gaat komen. Laat Heertje eerst eens goed onderzoeken waar hij het over heeft in plaats van zijn titel te misbruiken voor zaken waar hij niet voor geleerd heeft.

retro wonen in Scherpenzeel

Ik ben niet zo'n voorstander van retro-architectuur. Maar toen ik van de week het project in aanbouw van Patrimonium in Scherpenzeel weer eens bezocht moest ik toch toegeven dat hier een heel bijzonder buurtje ontstaat dat echt heel mooi is. Patrimonium adverteerde deze week haar 36 woningen in deze nieuwe buurt. Voor veel mensen, vooral jongeren, uit Scherpenzeel is hier lang naar uitgekeken en er wordt voortdurend geïnformeerd wanneer men zich kon melden. Patrimonium Veenendaal heeft besloten in Scherpenzeel te gaan bouwen omdat er anders op die lokatie geen sociale huurwoningen zouden komen. De overheid dwingt er bij corporaties op aan om daar actief te zijn waar anders sociale opgaven blijven liggen.

zondag 1 juli 2007

TE WOON

Over het Te Woon concept is in de Volkshuisvesting veel te doen.
Van de aangevoerde voordelen blijken er een paar cruciale niet te kloppen.
Bovendien door het Te Woon concept neemt de hoeveelheid sociale huurwoningen per definitie af. Het kan ook tot scheefheid leiden omdat de hogere inkomens naar de Te Woon gemeente trekken en de andere inkomens aangewezen zijn op de burugemeente.

huiswaartsnu

De nieuwe naam van het woonruimteverdeelsysteem is bekend.
Wat vind u ervan?
Treffend zoals de bedenkers van de naam meldde? Of lijkt het op de naam van de uitvaartverzekering van het Leger des Heils zoals iemand mij gisteren zei?
Geef u opinie.